GYIK

Mi a különbség a pszichiáter, pszichológus, kineziológus és életmód tanácsadó között?

  • Kategória: GYIK
  • Megjelent: 3739 alkalommal

Mi a különbség a pszichiáter, pszichológus, kineziológus és életmód tanácsadó között?

A pszichiáter orvosi egyetemet végez, majd pszichiátriából tesz szakvizsgát. Ezt követően ráépített szakvizsgát tehet, s pszichoterapeuta címet szerezhet. Szükség esetén gyógyszert ír fel, s ha van terápiás képzettsége, pszichoterápiát végez.

A pszichológus pszichológus egyetemi (MA) diplomát szerez valamelyik tudomány egyetemen, majd, ha a klinikumban szeretne dolgozni, az orvosi egyetemen klinikai pszichológus szakvizsgát tesz. Ezt követően ráépített szakvizsgát tehet, s pszichoterapeuta címet szerezhet. Gyógyszert nem ír fel, a gyógyulást pszichoterápiás beavatkozással éri el. Szükség esetén pszichiáterrel konzultál, illetve továbbküldi a pácienst. A klinikai szakpszichológusok képzésük során több pszichoterápiás irányzatot sajátítanak el, melyeket a páciens problémájától függően, a szakma szabályainak szem előtt tartása mellett alkalmaznak.

A kineziológia Magyarországon 1997 óta a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakma. A kineziológus érzelmi stresszoldást végez, amelynek hatására beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa.