Csoportterápia

Szorongásos zavarok

Korunkban a szorongásos zavarok jelentősége kiemelkedő, mivel nagyon sok embert érint. Sokan gyógyszerekhez nyúlnak (nyugtatók, altatók), azonban szorongásos betegségek kezelésére alkalmazott készítmények óvatlan használata kedvezőtlen hatásokkal és kockázatokkal jár.

A szorongás irracionális, megfoghatatlan félelmi reakció. Azáltal válik kórossá, hogy látszólag jelentéktelen események is kiváltják. A szorongás enyhe mértékben ösztönzőleg hat, fokozza a teljesítményt, azonban súlyos esetben rontja a képességeket.

 

Bővebben...

Alvászavarok

Minden egészséges ember életében előfordul, hogy álmatlanul forgolódik egy-egy éjszakát. Abban az esetben azonban, ha ez az állapot állandósul, és minimum egy hónapig fennáll, akkor krónikus alvászavarról beszélünk. Életkor előrehaladtával fokozatosan csökken az alvásszükséglet, amit fontos számításba venni.

Az Amerikai Alvászavar Szövetség (ASDA) adatai alapján több, mint nyolcvanötféle alvási zavar létezik. A zavar következtében kialakuló alváshiány csökkenti a teljesítőképességet, gyengíti a koncentrációt, feledékenyebbé, fáradékonyabbá, ingerlékenyebbé válik az ember. Az alvászavar a hajszolt életmód miatt szinte népbetegségnek számít. Társulhat más betegségek (belgyógyászati, neurológiai) mellé, és járhat önmagában is. Az alvás minőségét a genetikai adottság, a környezeti hatás és a stressz határozza meg.

Bővebben...
Feliratkozás az RSS csatornára