Blog

Blog

Blog (5)

Miért a mama van az első helyen?

Miért érzik magukat a huszas, harmincas nők egyedül a párkapcsolatukban?
Miért félnek a férfiak az „IGEN”-től?

Minap beszélgetésbe keveredtem egy gyönyörű, fiatal, okos, érzékeny lánnyal (fontosak ezek a jelzők, majd kiderül miért). Beszélt a barátjáról, a kapcsolatukról, a szerelmükről. Minél többet tudtam meg róluk, annál elkeseredettebb lett a lány (hát , nem pont ez volt a szándékom…). Minél többet mesélt, annál tisztábban látta, hogy a barátja (fiúja, szerelme – helyettesítd, ahogy szeretnéd) nem tud, nem képes vele valódi szövetségre lépni, képtelen édesanyjáról leválni. Érthetőbben megfogalmazva, huszas évei közepén a legfontosabb eme férfiember számára, hogy édesanyja ne legyen szomorú, dühös, elkeseredett miatta, ezért többnyire igyekszik mindent elkövetni (pl. időben hazamenni, sokszor telefonálni, véleményét mindenről kikérni), hogy édesanyja elégedett legyen. E túlbuzgóság következtében pedig a fiatal lánynak szöknek könnyek a szemébe. Amint az elején írtam érzékeny leány, sejti, tudja, hogy ez így nincs rendjén. Bőrén érzi a ki nem mondott vádlást, a játszmák mögé bujtatott kétségbeesést.

Bővebben...

A „tejfakasztó buli” csak a kezdet

Kispapa program kezdőknek
Kevés szó esik a kispapákról, méltatlanul háttérbe szorulnak a férfiak, ha új gyerek érkezéséről esik szó. Míg a leendő anyukákra – ha kell, ha nem – tolják az okosságokat. Nem vagyok benne biztos, hogy ezek minden esetben segítenek –, magazinok, orvosok, védőnök, család és barátok ömlesztik a tanácsaikat, addig a kispapáknak legfeljebb néhány lesajnáló hátbaveregetés jut: „majd meglátod”.
De mit is?

Hogy megváltozik a világ – gyökerestől. Az addig szexbomba nő a gyakori éjszakázástól már csak árnyéka önmagának, a fáradtságtól már csak bomba üzemmódban működik: robban a legapróbb dologtól is. Egyetlen dolog élteti és érdekli: a gyerek.
A legharcedzettebb férfiembert is próbára teszi ez az időszak. Mondjuk úgy, hogy felborul az addig megszokott élete, amikor a hűtőben hideg sör, az asztalon meleg vacsora, a szekrényben tiszta, vasalt ruha, az ágyában doromboló macskanő várta. És ez még nem minden. A modern kor további elvárásokat is tartogat a friss apukának: illik korán hazaérni a munkából, babafürdetésben kivenni a részét, éjszakai babaringatós műszakot vállalnia, reggel korán babaszórakoztató üzemmódba kapcsolni, baráti sörözésre folyton nemet mondani, s nem utolsó sorban sok pénzt keresni. (Kiváncsi lennék, ha ezt a 90 éves nagyapám olvasná, mit szólna...)
S akkor elhangzik az első kétségbeesett kiáltás: „Én már csak arra kellek, hogy szívlapáttal hányjam haza a pénzt!”

Bővebben...

Amikor a „tejfakasztó buli” már csak emlék

Kispapa program kezdőknek 2. rész

„Oké, értem, de meddig? 1 év, 5 vagy 10? Meddig tűrjek, várjak?”

Reménykedő kérdések, mint a bírósági tárgyalóteremben ítélethirdetéskor, amikor valamiféle enyhítésben bízik a vádlott.


Azt hiszem értem a kérdést, a kérdésben megbúvó, ki nem mondott ijedtséget: nem erre szerződtem, soha tankönyvben nem láttam leírva, órarendbe sem illesztette senki, egyáltalán senki nem szólt arról, hogy ilyen bonyolult a családi élet (leszámítva a bajtársias hátbaveregetéseket). Amikor azon a buja éjszakán egymásbafeledkeztünk púderillatú, rózsaszín, mosolygó csecsemő képe derengett fel valahol a távolban, szó nem volt arról, hogy teljes trónfosztás, javakból való kiforgatás követi az örökös trónralépését.

A kérdés továbbra is a levegőben lóg, egyre sűrgetőbb: „Mikor kapom vissza a nőmet, a nyugalmamat (értsd. a rangsorban az első helyet)?”

Bővebben...

Párkapcsolat 1x1-2

SZMSZ

Hol töltjük a karácsonyt?
Melyikünk barátaival, családjával szilveszterezzünk?
Kire bízzuk majd a szemünkfényét (értsd: utódot)?
Banálisnak tűnő kérdések, legyintene is az ember, már menne tovább a dolgára, de aztán mégis…
Mégis mi? Hát elgondolkodik…


Az ünnepek körüli galiba legalább olyan sarkalatos kérdés a párok számára, mint a közös kassza. Pláne, ha az élet mozaikcsaládot (értsd: válás utáni szétszabdalódás, új anyukák, apukák, új nagyszülők, új testvérek) is adott hozzá, megfejelve, ha még fokozott ragaszkodást is mutatnak a fiatalok iránt. A baj ez esetben igazából csak annyi, hogy a karácsonyi ünnepnapok száma kevesebb, mint a ragaszkodó szülőké és nagyszülőké. Ha pedig valaki kimarad, az bizony olyan problémát szül, hogy helyükben Csipkerózsika szerencsésnek érezné magát a 100 évnyi kényszeralvásával.

Bővebben...

Párkapcsolat 1x1-1

SZMSZ

Közös vagy külön kassza?
Hol töltjük a karácsonyt?
Melyikünk barátaival, családjával szilveszterezzünk?
Kire bízzuk majd a szemünkfényét (értsd: utódot)?
Banálisnak tűnő kérdések, legyintene is az ember, már menne tovább a dolgára, de aztán mégis…
Mégis mi? Hát elgondolkodik…


Tanakodtam egy sort, hogy ma miről írjak, megkérdeztem sokakat. A párkapcsolati okosságokról olvasnának szívesen, derült ki a hamarkész statisztikából. Én meg kedvvel engedek a szelíd rábeszélésnek, mert hiszem, hogy van jónéhány apróság, amivel könnyebbé lehet tenni az együttélést.

Több eset is átsuhan a fejemen, ahogy így töprengek. Mindegyikre igaz, hogy meg akarták úszni az SzMSz-t.
Mit? – kapják fel a fejüket most nyilván többen, ezt a műtyúkszemet csak a hivatali világban látták eddig, hogyan jön ez a párkapcsolathoz?
Létezik a párkapcsolat fejlődésében egy időszak, amikor fontos megegyezni a belső szabályokról, keretekről, azaz a „szervezetiésműködésiszabályzatról”. Ez nagyjából arra az időszakra tehető, amikor elszánták magukat az egymással élésre. Persze, most írhatnám, hogy házasságra, de az olyan ódivatúnak is tűnhet sokak számára. Most nem a hivatalos része érdekes, hanem a tény, hogy két ember elköteleződik egymás mellett. Eldöntik, hogy közös helyrajzi szám alatt térnek nyugovóra, itt tartják a fogkeféjüket, meg innen indulnak útra nap nap után – azaz együtt élnek.

Bővebben...
Feliratkozás az RSS csatornára