Anorexia nervosa

Anorexia nervosa

Az anorexia nervosában szenvedők - főleg 16 és 25 év közötti fiatal lányok - kórosan félnek az elhízástól. Annyira keveset esznek, hogy valósággal éheznek, s miközben elképesztően soványak túl kövérnek látják magukat. A súlyos fogyókúrán kívül állandó testedzéssel kontrollálják a testsúlyukat.

Az anorexiát elősegítő személyiség jegyek nem határozhatók meg egyértelműen. Szakemberek egyetértenek abban, hogy kialakulásában a társadalmi-kulturális környezetnek (szépségideál, divat) jelentős szerepe van. A tanulmányokból az is kiderül, hogy elsősorban a magasabb társadalmi státusú lányok, nők esetében fordul elő, különösen azoknál, akik olyan családban nőttek fel, ahol az eredmény, a siker hajszolása mindennapos dolog. Az érintettek közül sokan perfekcionisták, és alacsony az önbecsülésük, fokozottan szoronganak. Gyakran családi problémák húzódnak meg a háttérben.

 

A betegség következményeként nőgyógyászati, endokrinológiai (hormonális) és élettani eltérések is tapasztalhatóak.

Az evési zavarok pszichoterápiás kezelésének célja az egészséges testsúly visszanyerése, az egészséges táplálkozási szokások helyreállítása, a testsúlyról, testről vallott torzult gondolatok, hiedelmek korrigálása. Elkerülhetetlen a viselkedés és az érzelmi élet egyidejűleg fennálló szabályozási zavarainak rendezése. A család bevonásával lehetőség nyílik a társult interperszonális nehézségek kezelésére, a családtagok kommunikációjának korrigálására, valamint a családtagok felkészítése alapvető fontosságú a visszaesés megelőzésében.

A páciens gyógyulásra való motivációját folyamatosan fent kell tartani, meg kell győzni arról, hogy hosszas kezelésre van szüksége, amely akár évekig is eltarthat, és előfordulhatnak visszaesések. A pszichoterápiás eszköztár változatos és egyértelműen épít az előbb említett motivációra (pl. naplóvezetés): a kognitív-viselkedésterápia, feltáró oki pszichoterápia, valamint a családterápia az anorexia nervosa kezelési protokolljába elsődlegesen választandó.

Az anorexia tünetei
– nagymértékű súlyvesztés, a testtömeg index (BMI) 17,5 alatt van.
– a soványság nyilvánvaló, miközben a kórosan sovány beteg ezt nem ismeri be, nem látja (testképzavar).
– az ételt visszautasítja, illetve görcsösen kontrollálja, szinte rögeszmésen számolja a bevitt kalória mennyiségét.
– a menstruáció leáll, a hormonháztartás felborul.
– a nemi vágy zavarai léphetnek fel.
– csökken a teherbeesés valószínűsége.

Utoljára frissítve:2014. december 16., kedd 19:08
Tovább a kategóriában: « Bulimia nervosa Családi problémák »