Amiben segíthetünk

Szorongásos zavarok

Korunkban a szorongásos zavarok jelentősége kiemelkedő, mivel nagyon sok embert érint. Sokan gyógyszerekhez nyúlnak (nyugtatók, altatók), azonban szorongásos betegségek kezelésére alkalmazott készítmények óvatlan használata kedvezőtlen hatásokkal és kockázatokkal jár.

A szorongás irracionális, megfoghatatlan félelmi reakció. Azáltal válik kórossá, hogy látszólag jelentéktelen események is kiváltják. A szorongás enyhe mértékben ösztönzőleg hat, fokozza a teljesítményt, azonban súlyos esetben rontja a képességeket.

 

Bővebben...

Alvászavarok

Minden egészséges ember életében előfordul, hogy álmatlanul forgolódik egy-egy éjszakát. Abban az esetben azonban, ha ez az állapot állandósul, és minimum egy hónapig fennáll, akkor krónikus alvászavarról beszélünk. Életkor előrehaladtával fokozatosan csökken az alvásszükséglet, amit fontos számításba venni.

Az Amerikai Alvászavar Szövetség (ASDA) adatai alapján több, mint nyolcvanötféle alvási zavar létezik. A zavar következtében kialakuló alváshiány csökkenti a teljesítőképességet, gyengíti a koncentrációt, feledékenyebbé, fáradékonyabbá, ingerlékenyebbé válik az ember. Az alvászavar a hajszolt életmód miatt szinte népbetegségnek számít. Társulhat más betegségek (belgyógyászati, neurológiai) mellé, és járhat önmagában is. Az alvás minőségét a genetikai adottság, a környezeti hatás és a stressz határozza meg.

Bővebben...

Anorexia nervosa

Az anorexia nervosában szenvedők - főleg 16 és 25 év közötti fiatal lányok - kórosan félnek az elhízástól. Annyira keveset esznek, hogy valósággal éheznek, s miközben elképesztően soványak túl kövérnek látják magukat. A súlyos fogyókúrán kívül állandó testedzéssel kontrollálják a testsúlyukat.

Az anorexiát elősegítő személyiség jegyek nem határozhatók meg egyértelműen. Szakemberek egyetértenek abban, hogy kialakulásában a társadalmi-kulturális környezetnek (szépségideál, divat) jelentős szerepe van. A tanulmányokból az is kiderül, hogy elsősorban a magasabb társadalmi státusú lányok, nők esetében fordul elő, különösen azoknál, akik olyan családban nőttek fel, ahol az eredmény, a siker hajszolása mindennapos dolog. Az érintettek közül sokan perfekcionisták, és alacsony az önbecsülésük, fokozottan szoronganak. Gyakran családi problémák húzódnak meg a háttérben.

Bővebben...

Bulimia nervosa

A bulimia nervosában szenvedő betegre jellemző, hogy ismétlődően nagy mennyiségű táplálékot vesz magához, majd e habzsolás miatt fokozott bűntudatot érez, amit önhánytatással, vagy hashajtók, vizelethajtók használatával, szigorú diétával vagy fizikai túlterheléssel próbál ellensúlyozni. Korunkban a kövérségtől való félelem, a túlidealizált szépségideálnak való megfelelés miatt a táplálkozási rendellenességek soha nem látott mértékben jelentkeznek.

Bővebben...

Depresszív zavarok

A depresszió nagyon gyakori betegség, az irodalom szerint ma már népbetegségnek számít. Kezdetben a tünetek csak átmeneti rossz hangulatnak tűnnek, amit a környezet gyengeségnek, fáradtságnak, fásultságnak tart. Később a betegség súlyosan befolyásolja a beteg érzelmi egyensúlyát, étvágyát, alvását, munkabírását, memóriáját, szexualitását. A beteg maga sem érti miért nincs kedve kimozdulni otthonról, miért nem vágyódik társaságra, intim együttlétre.

Bővebben...

Szexuális működészavarok

Az örömteli, teljes élethez hozzátartozik a kiegyensúlyozott, harmonikus szexuális élet, ami pozitívan hat egész személyiségünkre, életünkre, teljesítményünkre.

Egy 2001-es, a szexuális egészség felmérését célzó nemzetközi tanulmány eredményei szerint szexuális problémák hasonlóan magas arányban jelentkeztek férfiaknál és nőknél az elmúlt egy év alatt (41%).

Egy másik vizsgálat szerint a magyar nők kb. 52%-a, a magyar férfiak kb. 48%-a szenved legalább egy éve fennálló szexuális zavartól.

A pszichoszexuális zavarok közé azok a szexuális zavarok tartoznak, amelyek esetében a pszichológiai tényezőknek tulajdonítható a fő szerep. Ide sorolják a szexuális identitás, a preferencia és a szexuális fejlődés zavarai mellett a pszichoszexuális diszfunkciókat.

Bővebben...

Pánikzavar

A pánikzavar akkor diagnosztizálható, ha: ismétlődő pánikrohamok jelentkeznek váratlanul, kiszámíthatatlanul, a legkülönbözőbb helyzetekben, és a rohamokat tartós előrevetítő szorongás követi. Ez a szorongás megnyilvánulhat az újabb rohamoktól való félelemben, ismétlődő, állandósult rettegésben a roham vélt következményeitől.
A pánikrohamot nem valamilyen kémiai szer provokálja, illetve nem valamilyen egyéb betegség tüneteként jelentkezik. Ugyanis egyes kémiai anyagokkal típusos pánikrohamot lehet előidézni.

Bővebben...
Feliratkozás az RSS csatornára