Sajnos, gyakori lelki gond, ami megkeseríti sok ember életét. Meggátolja, hogy a bennünk lévő készségek és képességek mások számára is látható formában előbukkanjanak. Ilyen módon a sikerességünk és boldogulásunk gátló tényezőjévé válik.

Két formája van: alul- vagy túlértékeljük magunkat. Magyarországon megfigyelésünk szerint lóhosszal vezet a kishitűség, alul értékeljük magunkat, képességeinket és az elért eredményeinket. Ez önbeteljesítő jóslatként visszahat a teljesítményünkre, életünkre és lelki világunkra is. A kétkedés a kitűzött célok megvalósításában valóban képes meghiúsítani a cél elérését. Az idők folyamán pedig gondolkodási rutinná rögzül, automatikus gondolattá szilárdul, könnyen kudarckerülő viselkedéshez, folyamatos szorongáshoz, társas fóbiához, vagy éppen depresszióhoz vezet. Az így működő személy élethelyzeteiben a kudarc lehetőségét vetíti előre, szorong, a szorongásával pedig elve rontja saját esélyeit, az így bekövetkező sikertelenségek, kudarcélmények lehangoltsághoz vezetnek . egy ördögi kört alkotva.
Szakember segítségével, elhatározással, következetességgel, kitartással és kemény munkával lehet helyrebillenteni ezt az állapotot és a teljesítményviselkedést normalizálni. Minél korábbi fázisban kezdi valaki el a terápiát, annál nagyobb sikerrel kecsegtet. Megéri, mert életünk véges.