A fóbia valamilyen tárgytól, állattól, helytől, esetleg személytől való irracionális félelem. A páciens maga is tisztában van azzal, hogy félelme indokolatlan. A szorongás eredményeképpen a személy ezeket a tárgyakat vagy helyzeteket kerüli, illetve a közelségük erősen negatív élményszínezettel, félelemérzettel jár. Már sokszor a helyzetbe való belépés gondolata is szorongást vált ki bennük. A fóbiás zavarok gyakran társulnak depressziós zavarokkal.

Az agorafóbia főbb jellemzői a nyílt terektől, tömegtől, biztonságot nyújtó helyek elhagyásától, közlekedési eszközökön (egyedüli) utazástól való félelem. A helyzetből való menekülés lehetőségének hiánya okozza, vagy súlyosbítja a tüneteket. A számára félelemkeltőnek ítélt helyzeteket nem viseli el, kerüli, vagy társra van szüksége ilyen szituációkban. A fóbiás helyzet pánikszerű félelmet, rosszullétet vált ki.
Jellemző az agorafóbiára, hogy általában fiatalkorban kezdődik, vagy későbbi súlyos élethelyzet váltja ki, illetve nők esetében magasabb arányban fordul elő.
Kezelés nélkül az agorafóbiás személyek nagy része szociálisan izolált, beszűkült élethelyzetbe kerül, betegségétől súlyosan szenved, és életminőségük csökken. Gyakran társul depresszióval.