A poszttraumás stressz betegség egy jellegzetes tünetegyüttes, mely egy extrém megrázó eseményt követően alakul ki.

A személy olyan eseményt élt át, vagy volt a tanúja, vagy olyannal szembesült, amelyben valóságos, vagy fenyegető haláleset, súlyos sérülés, saját vagy mások testi épségének veszélyeztetése valósult meg (autó-/kerékpár/repülőgép-baleset, tűzvész, vihar, árvíz, földrengés, erőszakos bűncselekmény, szexuális molesztálás.). Az egyén reakcióiban intenzív félelem, tehetetlenség és rémület jelentkezik. Az extrém trauma hatására a személy a tüneteket ismételten újraéli, igyekszik minden olyan helyzetet elkerülni, amely a traumára emlékezteti, illetve tartósan, fokozott készenléti állapotot él át.

A tünetegyüttes felléphet a traumatizáló eseményt követően azonnal, ekkor akut stressz szindrómáról, ha fennmarad egy hónapot követően is, akkor már PTSD-ről beszélünk. A tünetek jellemzően pár héttel a traumát követően lépnek fel, de hónapokkal később is kialakulhat a PTSD (késleltetett), s akár évekig is fennmaradhat megfelelő kezelés hiányában.
A PTSD a népesség 3-6 százalékát érinti: az emberek körülbelül egyharmada él át intenzív stresszt élete folyamán, de csak 10-20 százalékuknál fejlődik ki a betegség. Azt, hogy kinél alakul ki PTSD, számtalan körülmény befolyásolja. Meghatározó lehet a stressz intenzitása, mértéke, személyes jelentése, az egyén személyisége, életkora, érzelmi érettsége, fontosak a korábbi, stresszel kapcsolatos tapasztalatai.
Fontos tudni, hogy a PTSD pszichésen teljesen egészséges embereknél is kialakulhat súlyos trauma következtében.
A PTSD egyéb pszichés betegségekre is fogékonyabbá tesz, s ha ezek a kezeletlen PTSD-vel párhuzamosan lépnek fel, tovább ronthatják az életminőséget. Kísérőbetegségként előfordulhat depresszió, különböző szorongásos kórképek, szerfüggőség (drog, alkohol), s kedvezőtlen személyiségváltozások is előfordulhatnak.
A trauma kialakulása
A traumatikus esemény lezajlása után a traumatizált személy ismételten átéli a fájdalmas történetet. Az esemény mindenkor azonos formában, mintegy filmként pereg le az illető személy előtt. Eközben az eredetihez igen hasonló szorongást, félelmet, fájdalmat él meg. Traumatogén hatással rendelkezhetnek az erőszakos bűncselekmények, a balesetek, katasztrófák. A trauma mindaddig tart, amíg a filmként pergő élményt a traumatizált személy szavakká, történetekké nem alakítja. A trauma feldolgozása tehát mindenképpen személyközi kommunikációt igényel. Sajnos gyakori az a tapasztalat, hogy a traumatizált személyek nem találnak megértésre, meghallgatásra még családtagjaik között sem.
A PTSD kezelése
kognitív viselkedésterápia képzett szakemberrel, mely segít az érzelmek, gondolatok és viselkedés kedvező irányú befolyásolásában,
gyógyszeres kezelés, mellyel csökkenthetők a szorongásos tünetek, az agresszivitás, az álmatlanság és csökkenthető az alkohol vagy a kábítószerek iránti vágy is,
csoport-terápia, mely során a betegek más hasonló gondokkal küzdő emberekkel beszélhetik meg problémájukat,
a család és a barátok informálása a betegségről, bevonásuk a terápiába szintén hasznos segítség lehet a beteg számára.