A szociális fóbia állandó, vagy ismétlődően visszatérő félelem nyilvános helyzetektől, cselekvésektől (pl. nyilvános beszéd több ember előtt) ahol mások figyelmének, esetleges megítélésének van a személy kitéve.

A személy attól fél, szorong, hogy ezekben a helyzetekben kínos, zavarba ejtő, megalázó szituációba kerül. Emiatt a társas helyzetek előrevetített vagy azonnali szorongást okoznak, súlyos esetekben pánikszerű rohamok formájában. A szociális helyzetektől való félelem minden esetben elkerülő magatartással társul.
Lehet általános (ami azt jelenti, hogy a szociális helyzetek többségére kiterjed) vagy specifikus (meghatározható, körülírt társas helyzetre vonatkozó (pl. üzleti életben csak prezentációs helyzetektől szorong, egyébként a működése megfelelő).
A szociális fóbiában szenvedők lelki működésének tipikus jellemzői:
A társas interakciókkal kapcsolatban diszfunkcionális sémákkal rendelkeznek (vagyis a helyzetek észlelésével kapcsolatban olyan gondolkodási sémáik, forgatókönyveik vannak, amik nem segítik elő a helyzet sikeres megoldását, sőt épp ellenkezőleg, a sikertelenséget vetítik előre)
A szorongás látható tüneteit túlértékelik (.teljesen leizzadok., remeg a hangom., stb.)
Biztonságkereső viselkedés
Saját viselkedés állandó és túlzott monitorozása társas helyzetekben, ami meggátolja azt, hogy az aktuális interakcióra rá tudjon hangolódni, és sikeres elvégzésére tudjon koncentrálni
A társas viselkedésére, társas teljesítményére vonatkozó pozitív visszajelzéseket nem tudja figyelembe venni, a negatív visszajelzéseket erősen felnagyítja
A kudarcosnak ítélt helyzeteken utólagosan erősen .rágódik., ami a negatív önpercepciót tovább erősíti.
Kezelése:
A szociális fóbia sikeres kezelésében a kognitív, viselkedésterápiás és relaxációs-imaginációs pszichoterápiás technikáké a fő szerep.